top of page

Ga warm de winter in met 3 kleding lagen

Een combinatie van een basis, tussen en buiten laag zorgt ervoor dat jij warm en droog de winter door kan. Deze 3 lagen samen zorgen voor een optimale balans tussen warmte vasthouden, warmte afvoeren en vocht weren en vocht afvoeren.Basis laag

Er wordt ook wel gezegd een goed begin is het halve werk en dat geldt ook zeker voor het samenstellen van de 3 lagen. De basis laag zal namelijk de eerste warmte al vasthouden. Daarnaast is het van belang dat de basis laag het vocht van je lichaam kan afvoeren. T-shirts van (merino)wol of synthetisch materiaal zijn hier uitermate geschikt voor. Merinowol heeft de eigenschap dat bacteriën zich minder goed kunnen nestelen, met als voordeel dat het minder snel zal stinken, het andere voordeel van merinowol is dat het veel warmte kan vasthouden.


Tussen laag

De tussenlaag heeft maar één functie, zorgen dat je warm blijft. Voor een tussenlaag kan je daarom ook het beste kiezen voor een vest van fleece. Voor de tussenlaag is het belangrijk dat deze goed aansluit op je lichaam. Deze aansluiting zal zorgen dat het vocht beter wordt afgevoerd. Ook zal een goede aansluiting zorgen voor het vasthouden van meer warmte dan een te ruime pasvorm, hierdoor is er een grote kans dat er warme lucht kan ontsnappen die je warm moet houden.


Buiten laag

Een buiten laag heeft eigenlijk 3 functies namelijk het beschermen tegen neerslag, wind en doorlaten van condens. Voor de buiten laag wordt dan ook aangeraden om een ‘hardshell’ jas te kopen. Deze jassen zijn wind en waterdicht maar laten wel condens door zodat je ook droog blijft aan de binnenkant van je jas.


Vierde laag

Men spreekt normaal van het drie lage systeem wanneer je lichaam actief bezig is. Wanneer je lichaam in rust komt gaat je lichaam afkoelen en heb je behoefte aan extra warme laag. Voor deze laag raden wij aan om een isolatie jas te nemen. Deze jassen kunnen bestaan uit de stoffen: dons en syntatisch materiaal. Een isolatie jas is speciaal gemaakt om je lichaamswarmte vast te houden en de koude lucht van buiten te weren.

56 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page