top of page

Reizen is.......

Bijgewerkt op: 3 dec. 2020

Reizen is vrijheid, beleving en ontdekking. Bewegen door onbekende landschappen en het ontmoeten van nieuwe culturen, mensen en verhalen. Daar horen kleuren, geuren en smaken bij die vaak zo typerend zijn voor een andere cultuur. Reizen is ‘maken van herinneringen’, dat maakt reizen voor mij zo speciaal.


Dankbare herinneringen heb ik mijn bezoeken aan verschillende landen en continenten waaronder Marokko, Griekenland, Schotland, Letland, Canada, Rusland, Mongolië en China. En ik kan het rijtje aanvullen met nóg meer boeiende landen. Daar staat even zo goed een verlanglijst tegenover met landen en steden die ik nog graag wil bezoeken.


Alle reizen leven voort als dierbare herinneringen. Ik zie de gezellige gezinsvakanties voor me in Zwitserland, Frankrijk, België en Denemarken. Wandelend door de Zwitserse bergen tussen de koeien met grote bellen om hun nek, bootreizen over het meer van Brienz en de treintjes op weg naar de uitnodigende bergtopen met schitterende vergezichten. Maar ook de indrukwekkende aanvalsstranden, begraafplaatsen en musea langs de Normandische kust, de gezellige vismarkten in de bij eb droog liggende Franse havens, koken boven een bijeen gesprokkeld houtvuur in België en het vliegvissen in de Semois. En niet te vergeten… Legoland in Billund en fossielen zoeken langs de Deense oostkust.


Tijdens mijn studietijd trok ik met docenten en studiegenoten door Marokko. We bezochten steden als Casablanca en Marrakech en sliepen onder de fonkelende sterrenhemels in de woestijn. Tijdens een tweedaagse wandeltocht over het Atlasgebergte werden we uitgenodigd bij het stamhoofd van een Marokkaans Berberdorp. We kregen mierzoete muntthee te drinken. Het glazuur sprong bijna van je kiezen, zo zoet. Weigeren was onbeleefd dus liet je de siroop naar binnen glijden. Ik heb daarna nooit meer muntthee gedronken. Ook de bezoeken aan de kleurrijke markten (souk) zal ik nooit vergeten. Matten met ‘piramides’ van verse geurende kruiden en kleurstoffen waartussen de schapen en kippen rondliepen. We sloten die reis af met een busrit door het Riff gebied vol kleurrijke huizen en overweldigende rode klaproosvelden.


In de tijd dat ik voor het Natuurmuseum Groningen werkte, heb ik met de Nederlandse Museumvereniging fantastische studiereizen gemaakt. We bezochten veel verschillende musea in allerlei landen. We trokken door Frankrijk, Zwitserland, Denemarken, Zweden, Engeland en zelfs Canada. Volstrekt andere reizen dan wanneer je alleen, met familie of vrienden op reis gaat maar niet minder interessant. Tijdens deze reizen leerde ik veel over verschillende culturen en vooral museumeducatie.


Rusland heb ik twee maal bezocht. Eenmaal met een stedentrip langs Moskou en St. Petersburg en eenmaal als startpunt van de Trans Mongolië Express (TME) via Mongolië naar China. Slenterend over het enorme Rode plein in Moskou voel je als het ware de Russische geschiedenis aan je voorbij trekken. Hier stonden grootheden waaronder Tsaren, Lenin, Gorbatsjov en Poetin. Hier werden mensen terechtgesteld op de ronde executieplaats. Hier staat ook de prachtige veelkleurige Basiliuskathedraal met de mooie ‘suikertaart torens’ en het Kremlin. Natuurlijk hoort bij zo’n bezoek een glaasje wodka en een kommetje rode bietensoep (Borsj). Maar Moskou heeft veel meer te bieden, het is een prachtige stad. Ook St. Petersburg is zeker een aanrader. Schitterende stad vol kanalen, een grote haven en een enorm rijke historie. Natuurlijk bezoek je hier de Hermitage. Een ongelooflijk mooi museum vol pracht en praal. Bijna te overweldigend om in een bezoek te vatten. St. Petersburg verdient een vakantie langer dan twee dagen..


Nog zo’n onvergetelijke reis was de Trans Mongolië Expres, met Stijn, van Moskou naar Beijing. Prachtig waren de voorbijtrekkende, afwisselende natuurlandschappen met her en der steden en dorpen. Hoe mooi is het als je na een reis van enkele dagen door de Siberische toendra, de zon ziet opkomen boven de Mongoolse hoogvlakte. Ook het deel van de reis door de Goby woestijn was indrukwekkend. Warm, dor en droog en toch zie je kuddes antilopen en bedoeïenen met tenten en kamelen. Hoe bijzonder is het om op de, meer dan 2000 jaar oude, Chinese muur te staan. Om door de Hutongs van Beijing te lopen waar de pekingeend en blauwe rottende eieren als delicatesse op straat worden verkocht.


Stuk voor stuk onuitwisbare herinneringen die mij mijn leven lang blijven achtervolgen. Gelukkig maar, want ik koester ze, aangevuld met de vele foto’s die ik onderweg maakte. Die combinatie maakt het extra tastbaar. De foto’s ‘toveren’ herinneringen aan reismomenten weer tot leven en daarbij komen vanzelf de geuren en klanken weer vrij.


Een reisquote die mij erg aanspreekt: ‘We reizen niet om aan de wereld te ontsnappen maar we reizen zodat de wereld niet aan ons ontsnapt’176 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page