Trans Mongolië Express – deel 1 Moskou.
Het was een lang gekoesterde wens.. de halve wereld over reizen, meerdere tijdzones passeren, boeiende landschappen doorkruisen en andere culturen ontmoeten. De 1e reisdag ging van Roden naar Moskou. Met het vliegtuig van Amsterdam naar Riga voor een tussenstop met pizza en vervolgens door naar Moskou. Het was mijn tweede bezoek aan deze boeiende wereldstad. De vorige keer gecombineerd met St. Petersburg. Dit keer als startpunt van de Trans Mongolië Express, een lange treinreis door Siberië via Mongolië naar Beijing in China. ‘s Avonds arriveerden we vermoeid bij ons hostel in het centrum van de stad. Ons reisgezelschap verdween naar de slaapkamers maar Stijn en ik zijn nog even naar het Rode Plein gelopen. En daar sta je dan in het donker op het verlichte Rode Plein, in het hart van Moskou. Een enorm plein met een enorme geschiedenis. Hier stonden vele staatshoofden, reden parades vol Russische tanks, soldaten en (kern)wapens tussen de witte lijnen. Hier werden tegenstanders van het regime onthoofd. Hier staat ook het machtige Kremlin, De prachtige Basiliuskathedraal uit de tijd van Ivan de Verschrikkelijke en het sprookjesachtig verlichte GOEM, het grootste winkelparadijs van Rusland. Alles even indrukwekkend. Snel een paar toeristische foto’s maken voor het thuisfront om te bewijzen dat we zijn aangekomen en vlug terug naar het hostel om te slapen.
De volgende dag bezoeken we de prachtige Basiliuskathedraal, vol goud, kunst, schilderijen, mozaïeken en fresco’s en nog veel meer. Een ware belevenis. Gelukkig is de route in het gebouw aangegeven anders waren we er verdwaald. Vanuit sommige kapellen en gangen heb je prachtige vergezichten over de stad en het Rode plein. Terug naar het Rode Plein. Op een of andere manier voel ik me niet helemaal op mijn gemak. Overal geüniformeerde, niet lachende, mensen en camera’s. Het lastige is dat zelfs een schoonmaker hier een uniform met pet draagt dus wie is nu wat in Moskou? Ik heb het gevoel constant de gaten gehouden te worden maar of dat waar is weet ik niet. Snel doorlopen naar de GOEM, het winkelmekka voor de rijke Rus. Hier hebben alle grote merken een eigen winkel. Groots, grootser en grootst. Wij komen er om geld te pinnen want digitaal betalen is nog vrij onbekend in Rusland. Nog snel een kop koffie en via het Mausoleum met de opgebaarde Lenin naar de wisseling van de wacht bij het graf van de onbekende soldaat en verder naar…. natuurlijk het Kremlin. Nou ja, dat deel waar je onder strikte regels mag komen. Ook hier veel militairen en andere ordehandhavers. Blijf binnen de witte lijnen anders zit er een bewaker in je nek te foeteren. Oh ja, een tip. Neem geen zakmes mee naar binnen. Het kostte me veel tijd om een bewaker bij de ingang te overtuigen dat het Zwitserse zakmes een stuk gereedschap is voor dagelijks gebruik en geen steekwapen om de president aan te vallen. De kans is groot dat je teruggestuurd wordt om je rugzak met zakmes op te bergen in een kluis buiten de poort. Maar goed, na enige overredingskracht (of zijn het mijn blauwe ogen), mocht ik na enkele telefoontjes, met rugzak én zakmes het Kremlin bezoeken. Eenmaal binnen via de Drievuldigheidstoren is het weer overal pracht en praal. Veel gouden koepels, kerken, Kathedralen, de Tsarenklok (grootse klok ter wereld, weegt meer dan 200 ton) en het Tsarenkanon (gewicht 40 ton). De dag is nog niet voorbij. We eten snel iets bij een Russisch fastfoodrestaurant in de kunstenaarswijk Arbatskaja (ARBAT), doen inkopen bij de vele souvenirwinkels en drinken een Russisch biertje op het terras. Daarna volgt een waanzinnige mooie metrotocht langs de meest indrukwekkende metrostations ter wereld. De stations op zich zijn indrukkwekkende ondergrondse paleizen vol kunst en schilderingen. Elk station heeft een eigen stijl en verhaal. Je vergeet de tijd en toen we boven de grond kwamen was het al donker en keerden we moe maar voldaan terug naar onze hostel.
De volgende ochtend begint met een (vrijwillig) Russisch ontbijt. Een soort pap, niet echt om over naar huis te schrijven, maar we eten, mits verantwoord, lokaal. Dan gaan we op pad naar de Christus de Verlosserkathedraal. De oorspronkelijke Kathedraal uit de 19e eeuw is in opdracht van Stalin opgeblazen. In de jaren 90 van de vorige eeuw is de Kathedraal weer opgebouwd. In deze Kathedraal was het bekende maar verboden protestoptreden van de punkrockband Pussy Riot tegen Putin. Als je in de Kathedraal staat heb je het idee in een oud gebouw te staan. Via het bekende Novodevitsji kerkhof waar veel grootheden als Boris Jeltsin en Nikita Chroetstsjov liggen begraven, maken we een boottocht over de Moskva langs veel prachtige gebouwen, veel gouden koepels uit diverse tijden en het enorme standbeeld van Peter de Grote. Aansluitend lopen we naar het bekende Gorgy Park. Hier genieten we van de verkoelende werking van het vijverwater en genieten van de jonge stelletjes die staan mooi te doen voor de camera. Snel een winkel opgezocht om een fles Wodka en cola voor de reis in te slaan. Deze tip kregen we van onze reisleider. Elk dag een slok cola en een glaasje wodka om de maag en darmen te reinigen en je haalt de eindstreep zonder problemen. Stijn en ik waren de enige twee reisgenoten die zonder problemen naar huis gingen. Dan zit het eerste deel van de tocht er op en vertrekken we, moe, bepakt en bezakt en vol herinneringen naar het treinstation waar de Russische Trans Mongolië Express trein staat te wachten.